Traumatherapie; Somatic Experiencing

Traumatherapie -Somatic Experiencing

Wanneer je je regelmatig angstig, paniekerig, uitgeput, depressief en prikkelbaar voelt, zou je baat kunnen hebben bij deze methode. Het zou kunnen dat je lijdt aan posttraumatische stress.

De symptomen hiervan kunnen zijn:

  • angst, paniek, hartkloppingen, oppervlakkig ademen, overmatige alertheid of prikkelbaarheid, onrust, slapeloosheid,
  • Depressie, uitputting, gevoel van hulpeloosheid of onmacht, krachtverlies in de spieren,
  • dissociatie, gevoel dat (een deel) van je lichaam niet van jou is, beperkt spectrum van gevoelens,
  • ontkenning: het trauma is niet gebeurd of het is niet belangrijk.

 

Somatic Experiencing is een lichaamsgerichte methode voor het helen van trauma. Bij trauma kun je denken aan iedere situatie waarin je overweldigd werd. Bijvoorbeeld door een ongeluk, door misbruik, door verlies van een dierbare of doordat je als kind langdurig in het ziekenhuis hebt gelegen of vaak onder narcose bent gebracht.

De methode is ontwikkeld door de Amerikaan Dr. P. Levine. Hij heeft gezien dat dieren in het wild zelden getraumatiseerd raken door aanvallen van buitenaf. De reden hiervan is, dat dieren de intense energie die vrijkomt bij overlevingsgedrag instinctief weten te ontladen. Ze schudden het trauma als het ware van zich af.

Wij mensen hebben vaak veel meer moeite om uit de verstarring te komen doordat de regelmechanismen die de ontlading tot stand zouden moeten brengen, geblokkeerd worden door het rationele deel van onze hersenen. Dat wil zeggen dat wij kunnen nadenken en oordelen over wat ons is overkomen. Dat werkt niet altijd in ons voordeel.

Een trauma wordt opgeslagen als herinnering in ons lichaam. Wanneer je in een situatie belandt die je, bewust of onbewust, herinnert aan het oorspronkelijke trauma, reageert je lichaam alsof de gebeurtenis opnieuw plaatsvindt.

Het helen van trauma werkt dan ook via het lichaam. Door de lichamelijke sensaties gewaar te worden, de onbewuste bewegingen van het lichaam te volgen en naar hulpbronnen te zoeken, kan de spanning in het lichaam worden ontladen. Het is niet nodig de gebeurtenis door te werken of te herbeleven.

ik ben sinds 2010 gecertificeerd Somatic Experiencing Practitioner